watermark logo

Up next

Димитър Ганев: Една трета от избирателите на "Продължаваме промяната" са от ИТН

17 Views· 05 Oct 2021
Maldy
Maldy
5 subscribers
1

⁣Една трета от избирателите на „Продължаваме промяната“ на Асен Василев и Кирил Петков са разочаровани избиратели, гласували за „Има такъв народ“, показват данните на социологическо проучване, проведено през септември от изследователския център „Тренд“.
"Около една четвърт идват от „Демократична България“. Останалите привърженици на новата формация са от всички други политически сили. ИТН се очертава като основен електорален донор", обясни пред Радио София Димитър Ганев, директор на ИЦ „Тренд“.
"И двете кандидатури за президент – на Лозан Панов и Анастас Герджиков, са най-доброто, което основните формации, които стоят зад тях, можеха да излъчат", смята Ганев.
"Въпреки, че демократичната общност е нехомогенна, Лозан Панов е претендент, чиято личност се приема безкритично", допълни той.
"ГЕРБ повече от година бяха в политическа изолация и търсят широка подкрепа за кандидатурата си. Проф. Герджиков не е издигнат партийно, за да може той да се приеме по-лесно от определени среди. Със сигурност ректорът на Софийския университет не би отблъснал симпатизанти на ГЕРБ-СДС, но към електоралния корпус от 600 хиляди души може да се търси и прибави някаква периферия избиратели", добави Ганев.
„Ако има шанс някой да победи Румен Радев, то това е проф. Герджиков. Затова ще бъде изключително важна стъпката на Панов, ако реши да подкрепи някого за евентуалния втори тур. Около 300 000 гласа са от ключова важност и може да наклонят везната в нечия полза“, коментира още той.
Той смята, че ще има около и над 50% избирателна активност на изборите на 14 ноември.
Според него в 46-ото Народно събрание не се стигна до съставяне на правителство, заради липсата на политически опит от страна на „Има такъв народ“.
"Това попречи на депутатите им да стигнат до по-задълбочени преговори. За подхода си съпартийците на Слави Трифонов ще си платят със загуба на част от електоралното доверие", сподели Димитър Ганев.
"ИТН носи най-голямата отговорност за това, че не се състави кабинет, показват социологическите данни. Не се знае ерозията в доверието докъде ще стигне", уточни директорът на "Тренд".

Да покажа още?

 0 Comments sort   Sort By


Up next