watermark logo

Up next

Денков: Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява

488 Views· 04 Oct 2021
Maldy
Maldy
5 subscribers
1

⁣"Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ", това заяви пред сутрешния блок на БНТ образователният министър проф. Николай Денков.


Той поясни, че има две основни неща, които го притесняват в случващото се:
Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.


"С този акт ще имаме проблеми", смята образователният министър.
Относно картината срещу ковид в училищата, той поясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.
Най-тежка е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.
"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни министърът.


"Ако градът излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим", допълни Денков.
Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът -как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.
"Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи", категоричен е проф. Денков.
"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище", подчерта той.


"Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма", допълни Николай Денков.
"Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята той.


Денков уточни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните преподаватели.
"Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях", каза още министърът.
"В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му", обясни министърът.

Да покажа още?

 0 Comments sort   Sort By


Up next